30 Nisan 2014 Çarşamba

Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Hitit, Pers, Yunan, Roma, Bizans ve İslâm uygarlıklarının izlerini taşıyan Gaziantep’te, bugüne kadar çok sayıda arkeolojik kazı yapılmış ve bu kazılardan elde edilen tarihi eserler, Gaziantep Müzesi’nde sergilenerek ziyarete açılmış. İçinde 65 binin üzerinde eser bulunan, 1944 yılında, Cumhuriyet döneminin ilk arkeologlarından Sabahat Göğüş tarafından kurulan Gaziantep Müzesi, 1969 yılına kadar Nuri Mehmet Paşa Camii'nde hizmet vermiş. Bu tarihte ise, bugün bulunduğu binaya taşınmış. 2005 yılında ek binası hizmete açılan müzede bu tarihten itibaren Zeugma antik şehrinde bulunan villalardan çıkarılan mozaik panolar, heykeller ve steller de sergileniyor.

Bugün 3500 metrekarelik bir teşhir alanına sahip olan müzede, yeni yapılan binada 16, eski binada ise Geçici Sergileme ve Nostalji Vitrinleri, Kronolojik Salon, Zeugma Salonu, Sikke ve Küçük Buluntular Salonu ile Sergi Salonu olmak üzere beş teşhir salonu bulunuyor.
İki katlı olan Zeugma Mozaik Müzesi’nin alt katında Poseidon ve Euphrates villalarının sütunlu avlusu, yemek odası, iç avlusu, mozaikleri, freskleri sergileniyor. Zeugma kurtarma kazılarında bulunan mozaiklerin monte edildiği duvarların yer aldığı bölümde, Savaş Tanrısı Mars'ın heykeli yer alıyor. İkinci katta ise mozaikler ve mezar heykelleri teşhir ediliyor.

1998 yılında Zeugma'da, teşhir edildiği salondan çalınan, “Dionysos'un Düğünü”nün mozaiği de bu müzede yer alıyor. Mozaiğin on iki adet figüründen, günümüze sadece üç figür kalmış. Okeanos Salonu’nda, nehir tanrılarının anne ve babası olan Okeanos ve Tethis'in resimlerinin olduğu mozaik ve geometrik desenli mozaikler de dikkat çekici bir biçimde sergileniyor.

Müzenin en büyük mekanı, Mars Salonu. Sığ havuzda, denizlerin tanrısı Poseidon, deniz canlılarının arasında resmedilmiş. Salonun merkezinde savaş ve bereketi simgelemesiyle dünyada bilinen tek Mars heykeli olan Savaş Tanrısı Mars'ın bronz heykeli bulunuyor. Bu salonun karşısında yer alan “Kadınlar Odası”nın tabanında, Samsatlı Zosimos imzalı, “Aphrodite'nin Taçlandırılması” mozaiği serili... 
Kronolojik Müze’de bulunan beş salondan birinde, Zeugma'nın sembolü olan Çingene Kızı’nın bulunduğu salon yer alıyor.


Müze, pazartesi günleri dışında her gün, 08.00-12.00 / 13.00-17.00 saatlerinde ziyarete açık. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder